Przysmaki kanaryjskie
Tak jak papas bravas są znane dla okręgu Katalonii to Papas arrugadas ( zajmiemy się tymi ziemniaczkami przy następnym wpisie) są przysmakiem na wyspach kanaryjskich. Ale jest coś jeszcze – GOFIO
IDEALNE DLA SURFERÓW, MNÓŚTWO ENERGII, BŁONNIKA , WITAMINY B1, B2 , B2, C, A I D ZAWIERA MNÓSTWO MINERAŁÓ (ŻELAZO, WAPNO, MAGEZ, POTAS, SÓD I CYNK), A TAKŻE NIENASYCONE KWASY OMEGA 6 I AMINOKWASY
Gofio – Jest składnikiem wielu potraw, dodatkiem do dań, lekarstwem na przeziębienie, a także czymś co zawsze powinno znaleźć się na kanaryjskim stole.
Specyficzny smak, zapach oraz kolor to trzy najważniejsze cechy GOFIO, czyli mąki pochodzącej i spotykanej na Wyspach Kanaryjskich.
GOFIO jest rodzajem mąki, której ziarna kukurydzy są prażone przed zmieleniem. I właśnie prażenie sprawia, że gofio charakteryzuje się niesamowicie intensywnym zapachem i specyficznym smakiem, a także kolorem (żółty, brązowy).
Jest częstym dodatkiem do potraw, a czasem głównym ich składnikiem.
Możemy wyróżnić tutaj kilka potraw:
- Mus de Gofio ( słodki mus z mąki Gofio, śmietany i mleka kondensowanego)
- Escaldon de Gofio ( rodzaj potrawki z mięsem na bazie rosołu, często też na bazie zupy rybnej, jedzone dużymi plastrami cebuli)
- Paella de Gofio ( rodzaj ciasta z mąki Gofio, można zrobić na słodko lub na słono), można też zrobić batoniki z bakaliami na słodko!!
Gofio używane jest we wszystkich możliwych potrawach na wyspach kanaryjskich.